Проєкти школи

Амбасадори добра. Марафон добрих справ

Добро і милосердя – це два крила, на яких тримається людство. Більшість із нас розуміє, що світ тримається на добрі та на гарних вчинках. Тому вчителі та учні не просто говорять про добро та чекають його від інших, а реально діють, намагаються зробити світ кращим, красивішим своїми добрими, корисними справами.
Волонтерство для школярів є невичерпним джерелом набуття громадянської освіти, можливістю вчитися та сприяти розвитку солідарності в країні, можливістю реалізувати себе у служінні суспільству. Особливої ваги волонтерство шкільної громади набуло у воєнний час.

Моє безпечне та комфортне укриття

В рамках шкільного проєкту “Моє комфортне та безпечне укриття” вчителями та учнями було здійснено естетичне оформлення підвального приміщення школи – укриття.
В умовах воєного стану першочерговим завданням кожного освітнього закладу є створення психологічного простору для дітей, де вони розуміють, що в безпеці, почувають себе комфортно під час повітряної тривоги, не хвилюються, коли вийдуть з укриття, де їм добре та затишно з іншими дітьми.
Після сигналу “Повітряна тривога” учні та вчителі гуртом йдуть в укриття. Чекаючи відбою, вчителі проводять уроки, пізнавальні інформаційні бесіди для учнів. Діти із задоволенням грають розважальні ігри, співають патріотичні пісні, плетуть синьо-жовті стрічки і браслети, розмальовують стіни в укритті, вчаться надавати першу медичну допомогу. Шкільний колектив робить усе, щоб усі учасники освітнього процесу почували себе в шкільному укритті безпечно та комфортно.

Мандрівка Україною

Україна – дивовижна країна. Вона багата культурною спадщиною, церквами, соборами, історичними пам’ятками. Кожного року протягом травня-червня у Хмельницькій ЗОШ №14 реалізується проєкт “Мандрівка Україною“. Учні 1-11 класів разом з класними керівниками подорожують мальовничими куточками рідної України та відвідують різні історичні місця у м. Вінниці, м. Львові, м. Хотині, м. Меджибожі, м. Луцьку, м. Буковелі, м. Рівному, м. Збаражі, с. Маліївцях, с. Яблунівці. Мандруйте рідною країною та насолоджуйтеся її красою та культурою.

Інтелект України

У Хмельницькій ЗОШ № 14 з 2017 року реалізується проєкт «Інтелект України», який, за задумкою розробників, виховуватиме інтелектуалів, лідерів, патріотів. Інтегровані уроки, соціальна адаптація дитини у світі, веселі руханки, навчання техніки швидкочитання, розвиток пам’яті та логіки, поглиблене вивчення іноземної мови з першого класу – такі умови пропонує нашим дітлахам «Інтелект України».

Форум українських патріотичних справ

Шкільний проєкт «Форум українських патріотичних справ» діє в рамках реалізації національно-патріотичної складової стратегії розвитку Хмельницької ЗОШ №14, оскільки найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання молоді є формування ціннісного ставлення особистості до держави, нації, Батьківщини, українського народу, високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до України, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку.

Спортивно-масова та оздоровча робота

Спортивно-масова та оздоровча робота є невід’ємною і важливою частиною учнівського життя у Хмельницькій ЗОШ №14 – активні уроки фізичної культури, цікаві олімпійські тижні, різні спортивні змагання: Cool Games, Challenge Fest, велопробіги, туристичні походи, «Ігри патріотів» та Дні здоров’я, шкільні олімпіади та спартакіади з різних видів спорту, участь усієї шкільної родини у всеукраїнському спортивно-масовому заході “Healthy Schools: заради здорових та радісних школярів” – це наше активне спортивне життя, що позитивно впливає на самопочуття, збільшує рухову активність, допомагає боротися з різними проблемами здоров’я.

Волонтерський рух

Проєкт волонтерський рух – це важлива частина виховної роботи в нашому закладі. Щороку учні, батьки та вчителі беруть участь у різних благодійних акціях. Ми допомагаємо хворим дітям, дітям-сиротам та дітям з малозабезпечених сімей. Також збираємо продукти харчування, «вітамінні» подарунки, предмети побутової хімії, пишемо листи для воїнів АТО. Не забувають учні й про друзів наших менших – тварин у притулках і на вулиці.

Зелена хвиля

Проєкт «Зелена хвиля» запроваджений в Хмельницькій ЗОШ №14 з метою озеленення пришкільної території, а також, щоб покращити екологічний стан нашого мікрорайону, підвищити рівень екологічної свідомості містян та залучити учнів до практичної діяльності з розв’язання проблем навколишнього середовища місцевого значення. В рамках проєкту проведені акції: «Квітуча школа», «Яблуневий сад», «Трояндова алея», «Зелена ініціатива».

Сортуй заради майбутнього

Проєкт «Сортуй заради майбутнього» спрямований на навчання дітей правильного поводження з відходами та формування екологічної культури усіх учасників освітнього процесу. Наразі Хмельницька ЗОШ №14 забезпечена контейнерами для збору паперу, пластику, батарейок і змішаної упаковки, учні школи беруть участь у Всеукраїнському екологічно-освітньому проєкті «Компола», а педагоги проводять різноманітні заходи, що формують практичні навички сталого розвитку та споживання.

Майстерня шкільних ініціатив

Проєкт «Майстерня шкільних ініціатив» започаткований в школі з метою облаштування освітнього середовища з урахуванням принципів універсального дизайну та розумного пристосування; осучаснення та естетичного декорування приміщення школи, щоб зробити її зручною та затишною для учнів та вчителів. Всі оновлення: арт простір, обідня зала, коридори, лавочки, диванчики, вишиванка в холі, розмальовані сходи та малюнки на стінах задумані та виконані з ініціативи та за участю педагогічного й батьківського колективу.

Долучись до здійснення мрії

Проєкт «Долучись до здійснення мрії» тривав у Хмельницькій ЗОШ №14 протягом 2018-2020 рр. з метою зібрати кошти та облаштувати власними силами актову залу. Тепер ми маємо артпростір – місце для розвитку, реалізації та демонстрації учнівських талантів. А також в артпросторі є сучасна техніка: мультимедійний комплекс, смартборд та ноутбуки, що дає можливість проводити різноманітні заходи і навіть уроки інформатики.